Axel Karlson och CoÅret var 1852 då Axel Fredrik Karlsson såg dagens ljus i Åtvidaberg. Från att vara gruvarbetarpojke blev han huvudägare i ett lokalt, mäktigt handelsimperium i Linköping. Ett s i Karlsson tappades. Kanske såg det bättre ut när brevhuvudet skulle skapas. Karlsson med två s hette ju så många, men med bara ett s i efternamnet blev det förnämare. Möjligen frågade han sin svåger Jonn O. Nilson,(även han med ett efternamn med bara ett s), om råd inför skapandet av det vackra brevhuvudet och kanske var det i då de beslöt att efternamnen skulle stavas med ett s. Det gällde ju att sticka ut, så att folk märkte vilka de var.

Kommentarer

 1. Hej,
  Ramlade över din blogg av en slump då jag letade efter min mammas farfar, Axel Karlson i Linköping.
  Och såg att du hittat ett brevhuvud från 1920-talet. Den slutliga logotypen såg ju förstås inte ut så här - det har funnits senare varianter, i synnerhet när företaget egentligen bara kallades för "AK".

  Så lustigt att du lagt ut bild på detta. Axel Karlson började ju med helt andra saker än dam- och herrkonfektion men det vet du säkert. Om du är road kan du maila mig, jag har massor med privata bilder också förstås och en hel del historia om företaget och dess grundare. Plus min morfar och hans bröder som sedan tog över.
  Jag ser att du bor i Linköping och att du lustigt nog också följer två bloggare som jag också gör: Anna of Sweden och Elisabet i det gula huset på kullen.

  Själv bor jag sedan tre år i Frankrike och har bloggen: http://sydfranskby.blogspot.com
  Men eftersom alla mina släktingar, inklusive min farmor och farfar (han var en av Sveriges första pionjärflygare och chef för SAAB bl.a) kommer från Linköping så har stan en särskild plats i mitt hjärta. Hör gärna av dig - monica.axen@gmail.com
  Hälsningar från Monet som också är konstnär! (hemsida: http://www.swedishart.se)

  SvaraRadera
 2. Monet: Vad kul! Jag skickar ett e-post.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar