Torpet Östra Sand i Älvan


Det såg ödsligt ut det lilla torpet. Borta var spåren efter alla människor. Musiken hade tystnat och grammofonen var på väg till Linköping. Albertina Andersdotter som bodde i torpet var inomhus. Hon var nog lite trött, hon var ju närmare 80 år. Kanske tog alla gästerna hon hade haft tåget från Älvans station in till Linköping. Det var märkligt men det behövdes ingen häst och vagn längre, och Axel, hennes näst yngste son jobbade ju på järnvägen, så han visste hur det gick till med tågen. Annat var det vid 1869 då hon gifte sig och flyttade hit. Då gick det inga järnvägar förbi torpet Östra Sand i Älvestads socken och inte heller kunde man åka buss eller cykel dit. Det kom ingen bil och ingen moped på vägen från Linköping. Så Albertina kom med häst och vagn, nygift som hon var och kanske var det hennes pappa nämndemannen som skjutsade henne.

Kommentarer

 1. Vet du hur länge torept fanns kvar? Idag ligger ju ett lite modernare hus med samma namn på västra sidan av vägen mellan Borringe och Torken.
  Fin bild!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt uppgift från museéts bilddatabas skulle det rivas efter sista ägarinnans död. Hon dog i december 1938, så runt 1940 bör det väl tagits bort. Men jag vet inte säkert.Min mamma, vars pappa kom från torpet, vet inte heller när det revs.

   Radera

Skicka en kommentar