måndag 16 juni 2014

"Nästa Tannefors", utställning i Friluftsmuseet Gamla Linköping

Att fixa en utställning är ett mycket roligt slitgöra, även om man inte gör alla bilder själv (fotar eller målar). För det är ju så att ibland finns ju gamla bilder, som bara ligger där på en hylla och vill visas.  Som de där gamla glasplåtarna med bussbilder på. Det var ju synd att de skulle ligga där och damma. Så det var bara att sätta igång.


 Utställningslokalen bokades, texter plockades ihop från böcker och tidningar. Bilderna valdes ut, skannades och gjordes till fotografier. Stora bilder lämnades och hämtades på tryckeriet. Foamboard skivor (kapaskivor) skars till, bilder klistrades, foldrar gjordes, gästboken preparerades och texten till pressreleasen skickades.

Till sist var allt klart.

  


Dagen innan invigningen proppades allt material ner i papperspåsar (Från Maxi, men det fungerar med vilken papperspåse man vill, bara den är hållbar) och tog en modern, nutida stadsbuss till Gamla Linköping. Busschauffören blängde. Jag tog ju upp halva bussen med mina påsar. (Han hade ju ingen aning om att det var historien om Linköpings bussar som fanns i påsarna. Det är ju faktiskt så att utan den historien hade han kanske inte suttit där och gasat. Då kanske vi hade haft spårvagn i stället. Vilket i sig kunde varit rätt mysigt.)


Väl framme i Curmanska magasinet och Gamla Linköping lades texter och bilder ut längs väggarna och med experthjälp från Gamla Linköping spikades de upp.Bilder efter bilder fastnade på väggarna.

  

Och så kom invigningsdagen. Det var soligt och varmt och jag hade egentligen semester.  Men inte kunde jag väl missa invigningen.
Glada människor samlades, tal hölls, TV4 intervjuade (Hu!), cider dracks och utanför stod bussen. Just den bussen som var med på nationaldagen.

Sen var det bara att koppla om och inrikta sig på dagen efter, studentdagen.
Stressnivån ökades ytterligare.


Information om utställningen hittar du här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar